Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Najave  |  Život pacijenata sa mijeloproliferativnim neoplazmama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Najave

09. 05. 2024. ČETVRTAK, 9. maj 2024. godine u 10 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Život pacijenata sa mijeloproliferativnim neoplazmama

Udruženje „Lipa“ održalo je konferenciju za novinare

ČETVRTAK, 9. maj 2024. godine u 10 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

TEMA: Život pacijenata sa mijeloproliferativnim neoplazmama

Udruženje „Lipa“ predstavilo je rezultate ankete o kvalitetu života i lečenja, koja je sprovedena među pacijentima sa mijeloproliferativnim neoplazmamaza. Tim povodom održana je konferencija za novinare u Press Centru UNS-a, Knez Mihailova, 6/III, 09.05.2024. sa početkom u 10 sati.

LIPA je od 2006. godine vodeće nacionalno udruženje pacijenata sa hematološkim malignitetima i svakodnevno se trudimo da popravimo kvalitet života pacijenata, ali i sam kvalitet lečenja, boreći se za bolju dostupnost terapija. Naši ciljevi su da podignemo nivo znanja o pomenutim hematološkim malignitetima i informišemo i podržimo pacijente, zagovaramo prava obolelih, ali i omogućimo bolji pristup novim tretmanima i kliničkim ispitivanjima.

Mijeloproliferativne neoplazme su retke bolesti, maligne bolesit koštane srži hroničnog toka, ali uz odgovarajuću terapiju, pacijenti mogu da imaju zadovoljavajući kvalitet života. Zajedno želimo da ukažemo na značaj ranog prepoznavanja, pa sledstveno tome ranijeg otkrivanja bolesti i izbegavanja potencijalnih komplikacija.

Najčešći simptomi koji se javljaju i pre dijagnostikovanja bolesti su umor, svrab, noćno znojenje ili poteškoće sa spavanjem, gubitak koncentracije ili zbunjenost, nelagodnost u stomaku, te je od izuzetnog značaja da se simptomi ne zanemaruju kako bi pacijent započeo lečenje u što ranijoj fazi i time sprečio ozbiljnije zdravstvene komplikacije ili progrediranje bolesti.

Neke od komplikacija koje se mogu javiti kod pacijenata koji se ne leče adekvatno jesu infarkt, šlog i tromboze.

U samom lečenju neophodan je individualni pristup svakom pacijentu koji zavisi od simptoma i stadijuma bolesti, životne dobi i opšteg stanja pacijenta. Težište je na individualizaciji prema karakteristikama svakog pacijenta a inovativna personalizovana terapija ima za cilj poboljšanje kvaliteta života i sprecavanje razvoja komplikacija.

O bolesti, rezultatima ankete, ali i o tome kako izgleda život sa retkim hematološkim malignitetom govorile su:

● Doc. dr Danijela Leković - Klinika za hematologiju, UKC Srbije

● Snežana Morosiuk - pacijent sa policitemijom verom

● Maja Marković - Udruženje LIPA

HD Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

ČETVRTAK, 9. maj 2024. godine,

10 sati

 

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs